Soms biedt een matras niet meer het gewenste comfort. Om die reden schaffen sommige mensen een topper aan. Een topper is eigenlijk niets anders dan een extra laag matras. Veel mensen denken hiermee de kwaliteit van hun huidige matras op te kunnen krikken. Toch valt dit in de praktijk te betwijfelen. Vandaag vertellen we u wanneer u goed doet aan de aanschaf van een topper, en wanneer niet.

Wat is een topper?

Een topper is als het ware een losse matraslaag in een tijk. De topper dient u, zoals de naam al doet vermoeden, bovenop het matras te leggen. Hierover kunt u dan een hoeslaken doen, zodat het oogt als één matras. Een topper wordt vaak gemaakt van traagschuim. Dit materiaal ligt erg comfortabel en heeft over het algemeen een goed aanpassend vermogen en een juiste drukherverdeling. Omdat een topper vaak lekker zacht is, lijkt dit in eerste instantie een hele goede keus.

Kwaliteit matras

Wanneer kun je beter geen topper kopen?

Hoewel een topper zeker erg comfortabel kan liggen, zal een topper nooit de kwaliteit van een matras verbeteren. Wanneer een matras simpel weg verouderd of van laagwaardige kwaliteit is, zal een topper dit niet veranderen. Zeker wanneer er een kuil in het matras zit, gaat een topper niet helpen. De topper zal simpelweg de vorm van de kuil aannemen, waardoor u nog steeds in een kuil ligt. Tevens belemmert een topper de ventilatie van het onderliggende matras. Op lange termijn zorgt dit ervoor dat vocht niet goed kan worden afgevoerd, wat kan leiden tot schimmeling.

Daarbij is een topper vaak een korte termijn oplossing, omdat u op den duur toch zal moeten overstappen op een nieuw matras. Zo zult u dus in een korte periode twee relatief grote uitgaves moeten doen. Wanneer uw matras eigenlijk aan vervanging toe is, kunt u beter kiezen voor een hoogwaardig matras. In dit artikel leest u meer over het beste matras van hoge kwaliteit.

Wanneer kunt u wel een topper kopen

Wanneer u net een nieuw matras heeft aangeschaft, is het logisch dat u niet weer in een nieuw matras wilt investeren. Ook wanneer u momenteel niet het budget heeft voor een geheel nieuw, hoogwaaridg matras, kan een topper een goede keuze zijn. In beide gevallen is een topper een tijdelijke oplossing. Zoals we hierboven al kort benoemde, kan een topper zeker het comfort van een verouderd matras vergroten. Echter zal het nooit het aanpassend vermogen, de ondersteuning en de drukherverdeling verbeteren. Dit kan alleen een hoogwaardig matras.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel