Een hoogwaardig matras is vaak niet goedkoop: het is een grote investering. U zult namelijk zo’n 8-10 jaar slapen op het matras. Het is dan ook logisch dat u een goede en weloverwogen beslissing wilt nemen. Vaak denkt men dat je voor de beste nachtrust, een duur matras nodig hebt. De prijs zal immers wel een goede indicatie zijn van de kwaliteit. Toch is dit niet altijd het geval. Een duur matras is niet per definitie van goede kwaliteit. Evenmin dat een goedkoop matras een slecht matras is. In dit artikel vertellen we u wat meer over de relatie tussen de prijs en de kwaliteit van een matras. Met deze informatie kunt u zonder risico een goed matras kopen, zonder de prijs als lijdraad te nemen.

Waarom prijs geen goede maatstaf is voor kwaliteit

Hoewel veel mensen een duur matras associeren met een hoge kwaliteit, is dit lang niet altijd het geval. Een aantal matrasaanbieders bieden hun matrassen voor hoge prijzen aan. Hoewel de gebruikte materialen in het matras ongetwijfeld niet goedkoop zijn, is dit niet waar de hoge kosten vandaan komen. Veel matrasaanbieders hebben winkels op a-locaties. Deze winkels vormen een grote kostenpost voor het bedrijf vanwege de hoge huur en het salaris van het winkelpersoneel. Deze kosten worden vanzelfsprekend doorberekend in de kostprijs van het matras. Daarbij hebben dit soort bedrijven grote marketingafdelingen. Deze moeten natuurlijk ook bekostigd worden. Ook dure reclames op tv of in tijdschriften moeten worden bekostigd, en deze worden dan ook doorberekend in de prijs van het matras.

 Al deze kostenposten tellen natuurlijk op, waardoor het matras veel duurder wordt. Al deze dingen hebben echter niets te maken met de kwaliteit van het matras zelf. Een ieder kan immers reclame maken en duur winkelpersoneel aanstellen. Om die reden is een duur matras dus niet van zelfsprekend een matras van hoge kwaliteit.

kwaliteit-matras

Waar moet u op letten voor een matras van hoge kwaliteit?

Dat prijs geen goede maatstaf voor kwaliteit is, heeft u hierboven kunnen lezen. Maar waar moet u dan wel opletten bij de aanschaf van een nieuw matras? Allereerst moet u letten op het aanpassend vermogen. Het aanpassend vermogen zorgt ervoor dat het matras zich vormt naar de contouren van het lichaam. Op deze manier zakken de schouders en de heupen net iets verder weg in het matras, waardoor de wervelkolom in de juiste houding komt te liggen. In deze houding krijgen de spieren in de rug de kans om te ontspannen en te herstellen. Dit is erg belangrijk om lichamelijke klachten en stijfheid te voorkomen. Een tweede aspect waar u op moet letten, is de drukherverdeling van het matras. De drukhervedeling in het matras zorgt ervoor dat het matras geen druk uitoefent op het lichaam. Doet een matras dit wel, dan ontstaan er piekdrukken op spieren en gewrichten. Dit kan er onder andere voor zorgen dat de doorbloeding van de spieren wordt belemmerd. Hierdoor kunt u last krijgen van slapende ledenmaten.

Een laatste ding waar u op moet letten, is een goede ondersteuning. Dit is essentieel voor het herstel van het lichaam gedurende de nacht. Als een matras geen goede ondersteuning geeft, zullen de spieren in de rug moeten aanpassen om het lichaam de ondersteunen. Hierdoor wordt u wakker met stijve spieren, iets wat u natuurlijk wil voorkomen.

Conclusie

Zoals u in dit artikel heeft kunnen lezen, zegt prijs niet altijd iets over de kwaliteit van het matras. Grote bedrijven berekenen de kosten voor hun winkels, personeel en marketinguitingen door in de kostprijs van het matras, waardoor het matras veel duurder uitvalt. Er zijn ook bedrijven die er bewust voor kiezen om geen dure winkels te hebben en geen dure reclames te maken, allemaal om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Op deze manier blijft het matras betaalbaar zonder af te doen aan de kwaliteit van het matras. Om te beoordelen of het matras van goede kwaliteit is, kunt u beter kijken naar de ondersteuning, de drukherverdeling en het aanpassend vermogen. Op deze punten kunt u het matras namelijk wel goed beoordelen.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel