Opgerolde matrassen: je ziet ze met steeds meer regelmaat voorbij komen. Ze worden opgerold in een doos bij u thuis afgeleverd. Dit lijkt natuurlijk ideaal, want zo hoeft u niet te schouwen met een enorm matras. De vraag is echter of de kwaliteit van zo’n opgerold matras wel gegarandeerd kan worden. Ook is de levensduur van een opgerold matras een punt van discussie, want het feit dat een matras opgerold kan worden zegt ongetwijfeld iets over de hoe lang deze meegaat. Al deze punten zullen wij in dit artikel ter discussie stellen, zodat u zelf een weloverwogen beslissing kunt nemen of de aanschaf van zo’n opgerold matras wel of geen goed idee is.

Productie van opgerolde matrassen

Opgerolde matrassen worden eerst machinaal vacuüm verpakt. Dit houdt in dat alle lucht uit het matras wordt onttrokken. Hierdoor brengt de machine het volume zo ver terugpgerol dat een matras van 23 cm dik ineens tot 3 cm wordt teruggebracht. Direct na dit proces wordt het matras machinaal opgerold en gelijk verpakt, zodat er uiteraard ook geen nieuwe lucht in kan komen. Matrassen worden vaak zo verpakt, zodat er meer matrassen in één ruimte passen, maar is dit wel zo voordelig?

Voordelen en nadelen van een opgerold matras

Eén van de voordelen van een opgerold matras is dat het ontzettend ruimtebesparend is voor de transporteur. Dit betekent dat de transporteur veel meer matrassen kwijt kan in één ruimte. Hierdoor zijn de verzendkosten lager voor de aanbieder en is het matras lager geprijsd. Daartegenover staat dat door de manier van transporteren de veerkracht van het matras hard achteruit gaat. Een matras blijft tijdens het transport, van fabriek naar aanbieder naar consument, veel te lang samengeperst waardoor een matras makkelijk enkele centimeters dunner wordt. Omdat deze veerkracht zo laag wordt, valt de ondersteuning in het matras ook weg. Het lichaam heeft deze ondersteuning juist hard nodig. Zonder een goede ondersteuning zult u wegzakken in een matras en daardoor  vermoeid en stijf uit bed komen.

Een ander groot nadeel van opgerolde matrassen is dat ze vaak een vieze lucht hebben. Dit komt doordat er bepaalde lijm of andere materialen zijn gebruikt in de fabriek waar het matras vandaan komt. Dit betekent dat u een opgerold matras dus heel lang moet laten luchten. Daarbij kunt u niet meteen slapen op een opgerold matras. Zodra u het opgerolde matras uit zijn verpakking haalt, moet het matras eerst langer ‘rijzen’.

Het kan tot wel drie dagen duren voordat het matras terug is in zijn oorspronkelijke vorm. U kunt uiteraard niet slapen op een vacuüm verpakt matras, als u dit wel doet, neemt het matras een bepaalde vorm aan en deze vorm blijft er permanent in zitten. Ten slotte ontbreekt het bij een opgerold matras aan een goede celstructuur. Een goede celstructuur  in een matras is ontzettend belangrijk voor een goede vochtdoorlatendheid en temperatuurregulatie. Ontbreekt deze goede celstructuur in een matras, dan gaat u snel merken dat het matras heel warm kan aanvoelen. Daarnaast wordt vocht in het matras opgenomen, omdat het dus geen goede vochtdoorlatendheid heeft.

Ondanks de voordelen van een opgerold matras overheersen de nadelen en is de kwaliteit van een opgerold matras dus heel erg laag. Dit terwijl een goed en kwalitatief hoogwaardig matras juist zo belangrijk voor u is, omdat slapen ook van groot belang is voor uw gezondheid.

Verschillen tussen een opgerold matras en een normaal matras

Er bestaan grote verschillen tussen opgerolde matrassen en normale matrassen. Allereerst, en misschien wel het meest cruciale verschil: de kwaliteit. Wanneer een matras opgerold kan worden, zegt dit al genoeg over de kwaliteit. Het vacuüm verpakken van een matras komt niet ten goede van de dikte van het matras. Hierdoor neemt het aanpassend vermogen af. Aanpassend vermogen is essentieel voor een goede nachtrust. Als een matras zich niet voldoende aanpast aan de contouren van het lichaam, zal de ruggenwervel niet in de juiste houding komen te liggen.  De spieren in de rug moeten dan hard werken om toch die juiste houding te kunnen realiseren. Dit kan schade aanbrengen aan de zenuwbaan en bovendien zorgen voor stijve spieren als u opstaat. Dit wilt u natuurlijk voorkomen.

Naast het gebrek aan aanpassend vermogen in een opgerold matras ontbreekt het ook aan drukherverdeling. Een goede drukherverdeling zorgt ervoor dat er geen piekdrukken ontstaan op de spieren en gewrichten, en dat u dus niet constant hoeft te draaien om comfortabel te kunnen liggen. Een opgerold matras verdeelt de druk niet goed, waardoor u piekdrukken zult voelen. Als laatst biedt een opgerold matras, in tegenstelling tot een kwalitatief hoogwaardig normaal matras, geen goede ondersteuning. Zoals hierboven al kort benoemd zakt u in dit geval weg in dit matras. Hierdoor staat u vermoeid op.

Wat is een normaal, kwalitatief hoogwaardig matras?

Hierboven benoemde we al kort dat een normaal matras, in tegenstelling tot een opgerold matras, van hogere kwaliteit is. Echter geldt dit natuurlijk niet voor elk normaal matras. Een kwalitatief hoogwaardig matras dient gemaakt te zijn van hoogwaardig traag- en koudschuim. Deze combinatie, mits de materialen elk een densiteit van 55 hebben, biedt een ontzettend goede ondersteuning, past zich perfect aan naar het lichaam en verdeelt bovendien de druk op het lichaam. Uw ruggenwervel ligt dan automatisch in de juiste houding. Hierdoor krijgen de spieren de kans om gedurende de nacht te herstellen en ontspannen, waardoor u ‘s ochtends weer fit en vitaal opstaat.

Levensduur van een opgerold matras

De levensduur van opgerolde matrassen is aanzienlijk korter dan dat van een normaal matras. Vanwege het gebrek aan ondersteuning, aanpassend vermogen en drukherverdeling zult u binnen enkele jaren al toe zijn aan een nieuw matras. Dit is te wijten de vacuüm verpakking. Hoewel een opgerold matras vaak goedkoper is dan een normaal matras, zult u op den duur alsnog duurder uitzijn. Dit komt omdat een kwalitatief matras gemiddeld zo’n 8 tot 10 jaar meegaat. Hoewel zo’n matras in de aanschaf iets duurder is, zult u hier een stuk langer profijt van hebben dan van een opgerold matras.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel