Een matras gemaakt van traagschuim is vaak een goede keus. Traagschuim heeft een goed aanpassend vermogen en een goede drukherverdeling. Toch is niet elk traagschuim een kwalitatief hoogwaardig traagschuim. Wanneer u verzekerd wilt zijn van een goed traagschuim matras, is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Alleen dan bent u er zeker van dat u een traagschuim matras van hoogwaardige kwaliteit aanschaft.

Essentiële eigenschappen van traagschuim

Zoals hierboven al kort benoemd, staat traagschuim bekend om haar aanpassend vermogen en drukherverdeling. Een goed aanpassend vermogen is nodig om de juiste slaaphouding aan te nemen. Hierbij zakken de schouders en heupen iets verder weg in het matras, waardoor de natuurlijke slaaphouding, ookwel de dubbele S-vorm genoemd, wordt gerealiseerd. In deze houding komen de spieren in de rug tot rust. Wordt deze natuurlijke houding niet automatisch gerealiseerd, dan moeten de spieren inspannen om deze houding te creëren. Hierdoor kan het zijn dat u ‘s ochtend opstaat met stijve spieren en soms zelfs rugklachten.

Een tweede essentiële eigenschap van traagschuim is een perfecte drukherverdeling. Een goede drukherverdeling zorgt ervoor dat het matrasm geen druk uitoefent op het lichaam. Wordt de druk niet goed herverdeelt, dan oefent het matras piekdrukken uit op het lichaam. Deze piekdrukken voelen erg onprettig aan. Dit leidt ertoe dat u meer gaat draaien in uw slaap. Het vele draaien houdt u onnodig uit de diepere slaapfases . Tevens belemmeren deze piekdrukken de goede doorbloeding van de spieren, waardoor u last kunt krijgen van slapende ledenmaten.

Met het blote oog het aanpassend vermogen en de drukherverdeling bepalen is vrij lastig. Om dit te kunnen beoordelen, moet u kijken naar de densiteit van het schuim. Voor een kwalitatief hoogwaardig traagschuim moet de densiteit tussen de 50-60 liggen. Bij deze densiteit is zowel het aanpassend vermogen als de drukherverdeling optimaal.

Online kwalitatief matras kopen

Gegoten of geschuimd traagschuim

De kwaliteit van het traagschuim wordt bepaald door de manier waarop het schuim geproduceerd wordt. Er zijn twee manieren om traagschuim te maken: gieten en schuimen. Het gieten van traagschuim is de goedkopere optie. Dit komt omdat het gieten van traagschuim vele male sneller is. Echter kleven er grote nadelen aan het gegoten traagschuim. Bij het gieten van traagschuim ontstaat namelijk een rand. Deze rand belemmert het ademend vermogen van het matras. Hierdoor kan het matras dus een stuk warmer aanvoelen, omdat de temperatuur regulatie bij een gegoten traagschuim matras vele malen slechter is. Bij het schuimen van traagschuim ontstaat geen rand, waardoor het schuim haar goede ademend vermogen behoud.

Open of gesloten celstructuur

Naast een gegoten of geschuimd schuim kan traagschuim een open of een gesloten celstructuur hebben. Bij een open celstructuur kan het matras de warmte en eventueel vocht goed afvoeren. Een matras met een gesloten celstructuur daarentegen neemt de warmte in het matras op. Deze warmte wordt door het matras niet meer vrijgegeven, omdat het niet kan ontsnappen door die dichte celstructuur. Daarom kunt u beter kiezen voor een traagschuim matras met een open celstructuur.

Enkele laag of multilayer principe

Wanneer het traagschuim geschuimd is, een open celstructuur heeft en de densiteit tussen de 50-60 ligt, is het traagschuim in principe van goede kwaliteit. Sommige matrassen maken gebruik van één laag traagschuim. Hoewel dit beter is dan geen laag traagschuim, is het toch beter om meerdere lagen traagschuim te verwerken in een matras. Dit komt de algehele comfort van het matras ten goede. Daarnaast worden lagen vaak gebruikt voor bepaalde gewichten. Zo zullen mensen die wat zwaarder zijn beter liggen op een matras met meerdere lagen traagschuim

Materiaal voor ondersteuning

Hoewel traagschuim een erg goed aanpassend vermogen heeft en een zeer goede drukherverdeling, biedt het geen goede ondersteuning. Wanneer u dus op een matras van 100% traagschuim, zult u wegzakken in het matras. Om die reden combineert men traagschuim vaak met een ander materiaal om het matras van een goede ondersteuning te voorzien. De twee meest gebruike materialen die gecombineerd worden met traagschuim zijn koudschuim en pocketveren. U kunt ten alle tijden beter kiezen voor een combinatie met koudschuim. Dit komt omdat koudschuim een zeer goede ondersteuning biedt zonder de kwaliteit van het traagschuim te verminderen. Pocketveren bieden namelijk een redelijke ondersteuning, maar geven veel tegendruk op het lichaam. Hiermee werken ze dus de drukherverdeling van het traagschuim tegen.

Conclusie kwalitatief hoogwaardig traagschuim

Wanneer u een traagschuim matras koopt, kunt u het beste een traagschuim kopen dat geschuimd is, dat een open celstructuur heeft, met een minimale densiteit van 50, met meerdere lagen en in combinatie met koudschuim voor een goede ondersteuning. Met dit type traagschuim bent u verzekerd van een kwalitatief hoogwaardig matras en een heerlijke nachtrust.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel