Wanneer u op zoek gaat naar een nieuw matras, is de belangrijkste eis waarschijnlijk dat hij lekker moet liggen. Een matras van hoge kwaliteit is dan meestal een voor de hand liggende keus. Immers gaan we ervan uit, hoe hoger de kwaliteit hoe beter. Echter zijn er veel bedrijven die claimen een matras van hoge kwaliteit te hebben. Het is dan lastig in te schatten hoe verschillende matrassen van hoge kwaliteit tegen elkaar afwegen. Om erachter te komen welk matras dan echt de beste kwaliteit heeft, is het belangrijk om te weten wat die kwaliteit nou eigenlijk inhoud. Daarom vertellen we u in dit artikel waar een matras van hoge kwaliteit aan moet voldoen.

Hoge kwaliteit is een uitstekend aanpassend vermogen

Allereerst moet een matras van hoge kwaliteit een goed aanpassend vermogen hebben. Dit houdt in dat het matras zich perfect aan het lichaam aanpast. De heupen en schouders zakken dan iets verder weg in het matras zodat de wervelkolom in de juiste houding komt te liggen. Deze juiste houding wordt ook wel de dubbele S-vorm genoemd. Wanneer een matras deze houding automatisch realiseert, kunnen de spieren in de rug ontspannen en tot rust komen. Hierdoor voorkomt u dat u last krijgt van bijvoorbeeld rugklachten.

Niet elk matras heeft een goed aanpassend vermogen. Dit komt door de gebruikte materialen. Zo is een pocketveren matras niet in staat om zich aan te passen aan het lichaam, en een traagschuim matras juist heel erg goed. Traagschuim is dan ook het enige materiaal dat een zeer goed aanpassend vermogen heeft. Toch moet u ook bij traagschuim oppassen. Het traagschuim moet namelijk een densiteit (hoeveelheid traagschuim per kubieke meter) tussen de 50-60 hebben. Alleen bij deze densiteit zal het matras zich perfect aan uw lichaam aanpassen en dus zeer luxe aanvoelen.

Hoge kwaliteit is een perfecte drukherverdeling

Een essentiële eigenschap van een luxe matras is de drukherverdeling. Wanneer een matras een goede drukherverdeling heeft, houdt dit in dat het matras geen druk uitoefent op het lichaam. Dit is belangrijk, omdat u anders niet comfortabel zult liggen. Bij een slechte drukherverdeling ontstaan er piekdrukken op het lichaam. Deze piekdrukken ervaart u als pijnlijk, waardoor u veel gaat draaien. Tevens belemmeren deze piekdrukken de doorbloeding van de spieren. Een matras heeft dus een erg goede drukherverdeling nodig om door u en de experts als luxe bestempeld te worden.

Net zoals bij het aanpassend vermogen, heeft niet elk matras een goede drukhervedeling en dus is niet elk matras van hoge kwaliteit. Een latex matras heeft bijvoorbeeld een slechte drukherverdeling. Traagschuim komt hier wederom goed uit de test. Dit materiaal staat bekend om een perfecte drukherverdeling. Daarom wordt het in ziekenhuizen ook uitsluitend gebruikt, omdat de drukherverdeling doorligwonden bij patiënten. Ook hier is de densiteit erg belangrijk, en moet deze tussen de 50 en de 60 liggen.

Hoge kwaliteit is een goede ondersteuning

Een luxe matras moet een uitstekende ondersteuning hebben. U mag namelijk niet te ver wegzakken in het matras. Tegelijkertijd moet de ondersteuning echt vanuit het matras komen, en mag dit niet ten laste komen van het lichaam. Alleen wanneer het matras de ondersteuning volledig op zich neemt, zal het lichaam goed kunnen herstellen en uitrusten. Wanneer een matras bijvoorbeeld een kuil heeft, zal de ondersteuning zeer slecht zijn. In dit geval moet uw lichaam dus extreem hard werken om de wervelkolom enigszins in de juiste houding te kunnen krijgen.

Er zijn een aantal materialen die u een goede ondersteuning kunnen geven. Zo zijn latex matrassen in staat om het lichaam redelijk goed te ondersteunen. Echter heeft dit materiaal ook veel nadelen. Hoewel traagschuim een fantastisch materiaal is als het aankomt op aanpassend vermogen en drukherverdeling biedt het u geen goede ondersteuning. Hiervoor heeft u een ander materiaal nodig: koudschuim. Dit materiaal is uitstekend in staat om het lichaam te ondersteunen. Ook hierbij moet het schuim een densiteit tussen de 50 en 60 zijn.

Conclusie

Kort gezegd moet u dus op de volgende punten letten als u een matras van hoge kwaliteit zoekt: een uitstekend aanpassend vermogen, een perfecte drukherverdeling en de juiste ondersteuning. Als u op deze drie dingen let, kunt u ervan uitgaan dat het matras van hoge kwaliteit is. 

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel