Matrassen zijn er in allerlei vormen, maten en materialen. Van traagschuim tot latex en van koudschuim tot pocketveer, de keuze is reuze. Ook de dikte van verschillende matrassen verschilt sterk. Maar zegt dit iets over de kwaliteit? Het gebruikte materiaal kan natuurlijk sterk de kwaliteit beïnvloeden, maar geldt dit ook voor de dikte van een matras? Het simpele antwoord is ja, al ligt het iets gecompliceerder dan het lijkt. In dit artikel vertellen we u waarom de dikte de kwaliteit van een matras beïnvloed, maar waarom dit niet de belangrijkste factor is bij het uitzoeken van een kwalitatief matras.
De dikte van het matras
De dikte van matrassen verschilt enorm. Zo zijn er matrassen van nog geen 8 centimeter, en matrassen van bijna 50 centimeter. Dunne matrassen zijn vaak een stuk goedkoper dan dikkere varianten. Dunne matrassen zijn over het algemeen van mindere kwaliteit. Dit komt omdat een dunner matras vaak minder goed in staat is om het lichaam te ondersteunen. Dikkere matrassen maken vaak gebruik van meerdere lagen, bijvoorbeeld traagschuim.Door het gebruik van meerdere lagen neemt de mate van ondersteuning toe. U zult dus minder snel wegzakken in het matras. Over het algemeen is een dikker matras dus van betere kwaliteit dan een dunner matras, maar er zijn uitzonderingen.
Hoewel de dikte van een matras in zekere zin de kwaliteit kan bepalen, is het gebruikte materiaal een betere maatstaf voor de kwaliteit van een matras. Wanneer een matras 40 centimeter dik is maar gemaakt is van laagwaardige materialen, zal de kwaliteit van het matras niet erg goed zijn. U kunt dus beter een matras kopen van hoogwaardig traagschuim van 10 centimeter dik, dan een matras van 40 centimeter dik gemaakt van pocketveren.

Drie essentiële eigenschappen van een kwalitatief matras
Allereerst moet een matras van hoge kwaliteit voldoen aan drie eisen: het matras moet een perfect aanpassend vermogen hebben, een zeer goede drukherverdeling en een uitstekende ondersteuning. Een goed aanpassend vermogen is nodig om de juiste houding aan te nemen gedurende de nacht. Het matras moet deze houding, die ook wel de dubbele s-vorm wordt genoemd, uit zichzelf realiseren. Alleen dan krijgen de spieren in de rug de kans om volledig te ontspannen en te herstellen. Gebeurt dit niet, dan moeten de spieren in de rug inspannen om de juiste houding aan te nemen. Hierdoor kunnen te spieren dus niet ontspannen, waardoor u gebroken en stijf opstaat.
Ten tweede moet het matras een zeer goede drukherverdeling hebben. Dit betekent dat het matras geen piekdrukken uitoefent op het lichaam. Als dit wel gebeurt, zult u deze piekdrukken op uw lichaam voelen. Deze drukken kunnen irritant en pijnlijk zijn. Tevens belemmeren deze piekdrukken de doorbloeding van de spieren, waardoor u last kunt krijgen van slapende ledematen. Als laatste moet een kwalitatief matras een goede ondersteuning hebben. De ondersteuning zorgt ervoor dat het matras het lichaam als het ware draagt. Bij een goede ondersteuning hoeven de spieren, net als bij het aanpassend vermogen, niet in te spannen om ondersteunt te worden. Alleen zo zult u fit en energiek opstaan.
Materiaal van kwalitatieve matrassen
Niet elk matras heeft per definitie de drie bovenstaande eigenschappen. Welk van deze eigenschappen een matras heeft, hangt af van het gebruikte materiaal. Pocketveren hebben bijvoorbeeld een prima ondersteuning, maar een erg slechte drukherverdeling en bijna geen aanpassend vermogen. Zo’n soort matras kunt u dus beter vermijden. Een traagschuim matras daarentegen heeft al deze drie eigenschappen in zekere zin, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Check dit dus goed voordat u een traagschuim matras koopt.
Conclusie: zegt de dikte wat over de kwaliteit?
De dikte van een matras zegt in zekere zin wat over de kwaliteit van een matras. Een dun matras is bijna altijd van mindere kwaliteit dan een dikker matras. Toch is het gebruikte materiaal en de eigenschappen van het matras een betere voorspeller van kwaliteit dan de dikte van een matras.